2021-11-07 07:54:32• hírek • Bede Emőke

Rendkívüli eredmény: első helyen végzett a nemzetközi vetélkedőben a Hám János Líceum csapata

A Rákóczi Szövetség és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága első alkalommal rendezte meg idén a Kárpát-medencei középiskolások számára a Lingua Materna elnevezésű vetélkedőjét, melyet a Cultura Nostra és a Gloria Victis című versenyek mintájára anyanyelvi-irodalmi témában hirdettek meg.

A „Magyar táj, magyar ecsettel” mottó mentén futó vetélkedő előfordulója után csak a legeredményesebb tizenhat csapat vehetett részt a november 5-6. között Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő döntőben. E tizenhat között pedig ott volt a szatmári Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum csapata, a Fortis et Sapiens is, melyet három 12.B osztályos diák, Cuculeanu Cristian Dávid, Gádoros Mátyás, illetve Szomyu Anita alkotott.


A nemrégiben felújított Rákóczi Hotel, Tábor- és rendezvényközpontban tartott vetélkedő zsűrijében Fráter Zoltán, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Nyíri Péter, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatója, valamint Cservenke Judit újságíró, szerkesztő kapott helyet. A pénteki nap az írásbeli középdöntő jegyében telt, melynek során a háromfős csapatok írásban bizonyították tárgyi tudásukat. E fordulóból a vetélkedő szombati döntőjébe már csak 10 csapat juthatott be. Rájuk e napon igazán kreatív feladatok vártak, példának okáért Wass Albert jól ismert művéből, A funtineli boszorkányból kellett részleteket előadniuk drámajáték formájában.


A Fortis et Sapiens kiváló teljesítményének köszönhetően elhódította az első helyet, másodikként a rozsnyói líceum diákjai végeztek, a harmadik helyet pedig megosztva a kézdivásárhelyiek és a győriek mondhatják magukénak.



A rendkívüli eredmény kapcsán Gádoros Mátyás így nyilatkozott: „Számomra nagyon nagy öröm, hogy sikerült elnyernünk az első helyet, mivel ez az utolsó versenyünk így egy csapatban, végzősként. Líceumi éveim méltó lezárásának tartom ezt az eredményt.” A csapat másik tagja, Szomyu Anita a vetélkedő kapcsán elmondta, nagyon szép kezdeményezés ez a Rákóczi Szövetség részéről, hisz ezáltal alternatív módon csempészik be a magyar irodalmat a középiskolás diákok életébe. „Kreatív és interaktív élmény volt, igazi csapatjáték és hatalmas lehetőség” – tette hozzá.


„Nagy öröm volt számomra, hogy bejutottunk a Lingua Materna elődöntőjébe, majd döntőjébe, hiszen sokat kutakodtunk, hogy egy Szatmár vármegyéről szóló irodalmi naplót, hazai körutat összeállítva a legjobb 20 csapat közé bekerüljünk. Hatalmas élmény volt egy ilyen csodás közösségben eltölteni az elmúlt két napot, a kreatív feladatsorok és a hasonló gondolkodásmódú emberek egyaránt emelték a hangulatot” – osztotta meg élményeit a vetélkedőről a Fortis et Sapiens harmadik tagja, Cuculeanu Cristian Dávid.


A Lingua Materna nemzetközi vetélkedőben nyújtott kiemelkedő teljesítmény díja azonban nem csak az emiatt érzett öröm és büszkeség, hanem egy párizsi jutalomkirándulás is, melyen a dobogós helyen végzett csapatok tagjai vehetnek majd rész.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: